iPhone 7 Wijzer

Virtual Reality en Augmented Reality op je iPhone?

Deel artikel

De laatste paar jaren zijn Augmented Reality en Virtual Reality de nieuwe trends geworden. Virtual Reality werd bekend door de populaire Oculus Rift en heeft dus een trend gestart waar veel grote techgiganten nu aan meedoen. HTC met de HTC Vive gemaakt voor de PC en Sony met de Playstation VR voor, je raad het al, de Playstation 4. Manieren om VR te beleven is via VR-games en virtual reality video. Virtual reality video’s is waar je iPhone X gebruikt van maakt. De grote smartphone ontwikkelaars weten hoe populair VR is geworden spelen hierop in door hun eigen VR-bril uit te brengen waar je je smartphone in kunt schuiven en VR kunt beleven. Het voordeel hieraan is dat je geen kabels hebt omdat het alleen de bril en je smartphone is. Dit is ook iets wat allemaal wordt geassocieerd met het Androidsysteem maar iPhone X is ook meer dan genoeg in staat om gebruik te maken van VR. Augmented Reality is ook iets wat populair is geworden en waar je geen bril voor nodig hebt. Augmented Reality is iets wat al langer bestond maar sinds iPhone X heel bekend en populair is geworden met de nieuwe Animoji functie. Dit heeft Samsung gezien en heeft dus ook haar eigen versie van de Animoji op de nieuwe Galaxy S9 gedaan. Dit is allemaal heel leuk en aardig maar wat is augmented reality en virtual reality precies?

Augmented Reality

Als we het hebben over Augmented Reality denk je vast aan de recente Animoji van Apple waar we het net over hadden. Augmented Reality heeft te maken met de camera die huidige realiteit filmt. Op de film wordt er een digitale realiteit toegevoegd. Als we Animoji als voorbeeld nemen zie je dat je gezicht wordt bedekt door een Emoji tijdens het filmen. Er wordt dus een digitale realiteit over de echte realiteit geplakt, heel simpel gezegd. Apple heeft dus speciaal voor app ontwikkelaars een ARKit gemaakt om ze te helpen bij het bouwen van een AR-ervaring op een iPhone X. Een slimme zet van Apple om Augmented Reality populairder te maken en om meer AR-apps te krijgen op de App Store. Er zijn al veel apps op de App Store die gebruik maken van AR. Een app die wij bijvoorbeeld heel handig vinden is de AR Measurekit. Een app voor iPhone X waarbij je van alles kan meten in de echte wereld door gebruik te maken van de Augmented Reality functie. Een spel van de App Store dat wij nogal leuk vinden is Stack AR. Een spel die gebruik maakt van de AR-functie door torens te stapelen. Dit is gebaseerd op de originele app: Stack. De ontwikkelaars vonden het een goed idee om er een AR-versie van te maken, vooral als het al makkelijker kan door de ARKit.

Virtual Reality

Virtual Reality en Augmented Reality kan vaak door elkaar gehaald worden. Nu je weet wat AR is, leggen wij je nu uit wat VR is. Virtual reality video’s halen je uit de echte realiteit door je zicht te verbergen met een VR-bril. In de bril zit een scherm speciaal gemaakt voor VR en brengt je naar een virtuele wereld. Voor VR heb je natuurlijk een VR-bril nodig. Er zijn verschillende soorten VR brillen van verschillende ontwikkelaars Apple is nog niet zo ver met virtual reality video’s in vergelijking met de Android smartphone ontwikkelaars. Toch kun je wel VR gebruiken op je iPhone X en goedkoop ook. Met producten als de Google Cardboard voor ongeveer €5,- a €10,- kun je geheel je eigen VR-ervaring in huis brengen. Dit Google product is natuurlijk eigenlijk bedoeld voor Google Android maar hoe het product in elkaar zit kun je zonder problemen een iPhone X gebruiken. Er zijn verschillende soorten apps die gebruik maken van virtual reality video zoals Discovery VR. Een app waarbij je in de natuur wordt gezet door je iPhone X. Je zit bijvoorbeeld tussen de haaien of dicht bij de olifanten. DinoTrek VR is ook een virtual reality video app waar je door de prehistorie loopt en je komt allerlei dino’s tegen. En zo zijn er nog meer virtual reality video apps.

Gerelateerd nieuws

Nieuws

iPhone 7 release datum

Het is nog heel vroeg om te stellen wanneer de iPhone 7 verkrijgbaar zal worden. De afgelopen jaren heeft Apple de nieuwe iPhone altijd gepresenteerd